8 Kasım 2010 Pazartesi

D-I-Y Film ve 3 Kitapçık

Daha İstanbul'a geçmiş haftasonu gelmiş olduklarından, hem Yoel hem de başka bir arkadaşımın bana yolladığı bir dosyaya link ediyim dedim. Bunu yaparken'de alakalı iki tane daha kitapçıkdan bahsetmiş olayım.

İlk olarak WORM'un yayınladığı To Boldly Go: A Starter's Guide To Hand Made and D-I-Y Films (.pdf) Film'le uğraşıp, onu yıkamak üzerine pek çok yararlı bilgi barındırıyor. Oldukça güzel.

İkincisini ise daha okumadım, ki daha yeni basıldı. Leeds'den Cherry Kino isimli sinemacı ve küratör kendi kitapçığını yayınlamış ve isteyene bedavaya yolluyor! Kitapçığı blogundan isteyebilirsiniz (burada.) Ben istedim bile.

Bahsetmek istediğim bu üç kitapçığın arasından en ünlüsü, zamanında Helen Hill'in derlediği Recipes for Disaster: A Handcrafted Film Cookbook (.pdf.) Helen Hill özellikle animasyon ile uğraşan ve dünya tatlısı animasyonlar yapan bir sinemacı idi; maalesef Katrina fırtanısı sonrası New Orleans'de evine giren bir hırsız tarafından öldürüldü. Artık Harvard Film Arşivi Helen Hill'in tüm filmlerinin arşivini ve dağıtımını üstlenmiş durumda. Ayrı yetten filmlerinin DVD'sini Peripheal Produce'dan (buradan) alabilirsiniz. Hill'in kitabı pek çok sinemacının yöntemleri, fikirleri ile dolu, her rafta bulunması gereken bir kitapçık.

Internette Helen Hill hakkında bir şeyler ararken, New Orleans daki bir sinemacı grubunun hazırladığı, hem Hill'in pek çok filmini hem de onunla söyleşiler barındıran bir saatlik bir derleme buldum. Altta ekliyorum. Özellikle 3:48'de başlayan Madame Winger Makes a Film isimli animasyonu herkese, ama herkese, şiddetle tavsiye ederim.

Timecode: NOLA 404 from Timecode NOLA on Vimeo.

(Türkiye'de artık vimeo'nun yasaklandığını, pardon arkadaşlar, bir anlık unutmuşum (halen, "hayır Youtube embed etme, onu kimse göremez" diye çalışıyor aklım.) Umarım bu yukarıda eklediğim filmi bir şekilde izleyebilirsiniz.)

2 yorum:

Yoel Meranda dedi ki...

bravo ekrem! son derece başarılı bir hareket!

bu arada vimeo bi gidiyo bi geliyo, büyük belirsizlikler içinde durum, ama bu blogu okuycak çoğu kişi dns ayarlarını yapmıştır, sorun yok yani...

yapmamış olanlar da burdan takılsınlar:
http://code.google.com/intl/tr-TR/speed/public-dns/

Yoel Meranda dedi ki...

bu arada bilmeyenler olabilir: D-I-Y, Do It Yourself'in kısaltması. Yani "Kendin Pişir Kendin Ye" gibi bişey.